Hakkımızda

Hukuk klinikleri uygulaması öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte uygulamalarına olanak tanıyarak onların hukuk sistemine erişim sağlamalarını ve deneyim kazanmalarını sağlayan bir eğitim modelidir. Öğrenciler hukuki teorileri ve ilkeleri öğrenmelerinin yanı sıra, hukuk klinikleri ile hukuk pratiğindeki sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını da öğrenme imkânı elde etmekte, danışmanlık, müzakere, arabuluculuk ve yargı gibi farklı hukuk uygulamaları alanlarında pratik tecrübe kazanmaktadırlar. Hukuk klinikleri, öğrencilere toplum hizmeti verme fırsatı sunduğu gibi onların hukukun toplumsal adaleti sağlama ve erişilebilirliği konusunda daha bilinçli olmalarına yardımcı olmaktadır. Buna bağlı olarak hukuk klinikleri, öğrencilerin hukuk kariyerlerinde başarılı olmaları için önemli bir rol oynamaktadır. Bu kliniklerde kazanılan deneyimler, öğrencilerin staj, avukatlık ve diğer hukuki mesleklerde daha iyi bir performans göstermelerine yardımcı olmaktadır.

Bu bağlamda 2019 yılında kurulan Sakarya Üniversitesi Hukuk Kinikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAHUKMER) Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinde verilen teorik hukuk bilgilerini hukukun gerçek kaynağı olan toplumda ortaya çıkan hukuki sorunların çözümünde kullanmak ve uygulamalı hukuk alanında bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmayı amaçlamaktadır. Merkez bu amaçlara binaen; uluslararası nitelikte konferans, sempozyum, sanal duruşma, seminer ve benzeri etkinlikler düzenlemek, araştırmalar yapıp bunları Türkçe veya yabancı dillerde yayımlamak ve bu tür çalışmalara katkıda bulunmak, ulusal veya uluslararası, resmi veya özel kurum ve örgütler ile Merkezin amacı doğrultusunda ilişki kurmak, işbirliğinde bulunmak, ortak çalışmalar düzenlemek, uygulamaya yönelik hukuki sorunları saptamak, yargı organları, barolar ve benzeri kurumlarla işbirliğinde bulunmak ve çözüm önerileri geliştirmek gibi oldukça geniş bir faaliyet alanına sahiptir. Nitekim Merkez kurulduğu günden bugüne pek çok konferans, panel düzenlemiş, ikili iş birliği protokollerine imza atmıştır. Bunların yanı sıra öğrencilere uygulamalı bir ders olarak hukuk klinikleri eğitimi de verilmektedir. Sekizinci yarıyılda seçmeli bir ders olarak sunulan hukuk klinikleri eğitimi ile öğrencilerin dezavantajlı gruplar hakkında farkındalığı sağlanmakta ve bu gruptaki kişilerin hukuktan yararlanmalarına imkân tanınmaktadır.